ЗДРАВЕЙТЕ

ЗДРАВЕЙТЕ ТУК ЩЕ НАМЕРИТЕ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ВАС , ВАШАТА КОЖА И ТЯЛО

РАЗНООБРАЗНИ МАСКИ И КРЕМОВЕ ЗА ВАШЕТО ЛИЦЕ И ТЯЛОТО ВИ

неделя, 25 май 2008 г.

ЗА СУХАТА КОЖА


ЗА ЖЕНИ СЪС СУХА КОЖА



Кожата е суха, когато съществува недостатъчно отделяне на кожни мазнини и усилено изпаряване на потта от повърхността й. Нормално кожата е суха у жените в средната и напредналата възраст, но може да се наблюдава и при млади жени. Запазването на свежестта и красотата на лицето изисква не малко грижи.

Количеството на отделените кожни мазнини е непостоянно. Дори и у една и съща жена може да има разлика в омазняването на кожата в зависимост от възрастта, храната, от дейността на жлезите с вътрешна секреция, от храносмилателната система, от условията на живота и труда и т. н. У някои хора от рождение мастните жлези отделят по-малко или по-голямо количество мазнини. Обезмазняването на кожата може да настъпи и вследствие неправилни хигиенни грижи: често миене със сапун, измиване преди всяко излизане навън, недостатъчно изсушаване след миене и т. н. Освен това кожата се изсушава и при често излагане на вятър, слънце, на резки температурни промени. Прекомерната употреба на различни пудри, помади, одеколони, спиртни разтвори и други също довежда до обезмазняване на кожата.

Съдържанието на вода в кожата е също непостоянно и зависи от възрастта, от общото здравословно състояние на организма, професията и др. Изпотяването е допълнителен, но не и основен Фактор за получаване на суха кожа. Психичното състояние оказва влияние върху мастната и потната секреция

Човешката кожа не е еднакво суха по цялото тяло. Най-често кожата на лицето е суха в зрялата и в напредналата възраст. Русите жени имат по-често суха кожа, отколкото брюнетките. Не рядко в една област на тялото кожата е суха, а в друга — мазна. Понякога един мазен участък на кожата след време може да стане сух. При плътната (сухата) себорея кожата е най-лесно раздразнима.

За да предпазим сухата кожа от неприятни последици, необходимо е още от 20—25-годишна възраст да започнат специалните грижи за нея. Дори и при настъпили трайни промени на кожата с повече знание и постоянство може да се получат добри резултати.

Между грижите за сухата кожа важно място заема миенето й. От сапуна трябва почти или съвсем да се откажете. Ако все пак ще употребите сапун, той трябва да бъде много мазен или поне неутрален, каквито са сапуните на кремова основа.

Най-добре е да измивате кожата само вечер. Отделената през нощта оскъдна мазнина се натрупва върху кожата и ако сутринта се измиете, настъпва обезмазняване и кожата става чувствителна на външните влияния: вятър, слънце, студ и др. При непонасяне на сапуна препоръчва се почистването на кожата и с тоалетно мляко. Ако изсушаването на кожата е достигнало по-големи размери, грижите за почистването й трябва да бъдат още по-големи. За тази цел се използуват растителни масла и мазни кремове. Преди лягане кожата се изтрива с памучен тампон, намокрен с някое леко загрято растително масло. Може да се използува и сметана. Още по-добре е, ако наложите за 7г час маслен компрес от натопен в масло памук. Върху памука се поставя восъчна хартия, която трябва да бъде с 1 см по-голяма от памучния компрес. Върху восъчната хартия се поставя още памук или по-добре затоплена фланелена кърпа и всичко това се държи половин час, след което компресът се оваля и кожата се изтрива със сух памук или марля. После се нанася хидратантен крем.

При хигиенна баня сухата кожа на лицето предварително трябва да се намаже с някакъв мазен крем.

Сутрин, ако не почиствате лицето с тоалетно мляко, изплаквайте го с мека хладка вода (за тонизиране на нервната система) или го изтривайте с тоалетна вода (розова вода). Преди излизане на работа задължително нанасяйте на кожата на лицето някакъв защитен крем.

Измиването на лицето трябва да става със хладка вода (стайна температура 18—20 С). Твърдата вода да се избягва или да се омекотява с натриев бикарбонат (1 чаена лъжичка на 1 литър вода). С мека вода (дъждовна, снежна) и сапун (ако сухата кожа все още понася сапуна, желателно е да употребите сапунен крем) измиването се извършва само 1—2 пъти седмично вечер. Вместо с лосион (съдържащ спирт до 15—20%), който дразни понякога сухата кожа, може да почиствате сутрин лицето с вода, примесена с прясно мляко: В една чаена чаша вряща вода наливате една кафена чаша прясно мляко. Разбърквате сместа и оставяте да се утаи през нощта. Бистрата част се отлива и с натопен в нея памук избърсвате лицето. След измиване лицето със суха кожа се подсушава с мека хавлиена кърпа, без да се трие енергично кожата.

Сухата кожа непременно трябва да се омазнява допълнително вечер с някой мазен крем. Той се изтрива старателно 1—2 часа след нанасянето му, без да се измива след това лицето. През нощта мазният крем може да остане само върху кожата на клепачите.

При суха кожа добре действуват хранителните маски (жълтъчно - маслената, ланолиновата и др.). Ако се употребят витаминни маски (с мая или плодове), преди нанасянето им върху кожата те задължително се смесват с растително масло. Чисто маслените маски също имат много добър ефект, но трябва да бъдат добре почиствани от лицето, за да може да се осъществяват всички функции на кожата. Препоръчват се също и термичните маски (но не с продължително приложение на топлината, за да не се пресушава кожата).

Добро действие при суха кожа оказват масажите с някакъв мазен крем. Обикновено се правят 10—15 масажа през

ден. Полезно е през годината да се правят 2 серии масажи.

При някои жени омазняване на кожата може да се постигне чрез подходяща храна, богата на мазнини, въглехидрати и витамини: мляко, прясно краве и рибено масло, черен дроб, моркови, домати, яйца, плодове, тиква. Общото укрепване на организма оказва благотворно влияние върху сухата кожа. Върху доброто състояние на кожата влияе нормалната функция на яйчниците, за което съдим по редовния менструален цикъл.

За да предпазите кожата на лицето от пресушаване:

1 . Избягвайте продължителните топлинни процедури (парна баня. термична маска и др.) Ако е наложително тяхното приложение, те трябва да бъдат строго дозирани под ръководството на опитна козметичка.

2. Избягвайте излагането на лицето на суха топлина (на огън, слънце, електрически апарати и др.).

3. За почистване на кожата не употребявайте съдържащи спирт и глицерин тоалетни води. Сухата кожа понася добре мазнината и водата (хладка).

4. Избягвайте всички козметични препарати със свиващо (адстрингентно) действие.

5. Сухата кожа не понася пудрата (може внимателно да се употребява крем - пудра или пудра върху плътен защитен крем). Тя лесно се раздразва от помади и други дразнещи кожата апликации.

6. Вятърът, слънцето и студът вредят на сухата кожа. Тя реагира неблагоприятно и на колебанията на температурата.

7. Сапунът и твърдата (варовита) вода са също врагове на сухата кожа

Няма коментари: