ЗДРАВЕЙТЕ

ЗДРАВЕЙТЕ ТУК ЩЕ НАМЕРИТЕ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ВАС , ВАШАТА КОЖА И ТЯЛО

РАЗНООБРАЗНИ МАСКИ И КРЕМОВЕ ЗА ВАШЕТО ЛИЦЕ И ТЯЛОТО ВИ

събота, 24 май 2008 г.

КОЗМЕТИКА ЗА ЛИЦЕ

ДЕВЕТ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КОЗМЕТИКА ЗА ЛИЦЕ




1. Винаги внимателно прочитайте анотацията към съответния козметичен продукт и правилата за неговата употреба.

Ако използвате маска за лице, не я оставяйте върху кожата по-дълго време от препоръчаното.

2. Проверявайте новите за вас козметични средства за алергична реакция, нанасяйки част от тях върху свивката на лакътя. Ако след 24 часа не откриете никакви признаци на алергия, значи средството е безвредно за вас.

3. Не сменяйте често козметиката, а използвайте вече познатата ви, за която знаете, че не предизвиква дразнения.

4. Когато купувате козметика за кожата, предпочитайте една и съща серия или марка, не смесвайте различни. Реакцията на кожата на такъв "козметичен коктейл" не може да бъде предсказана.

5. Не използвайте за "домашна козметика" такива плодове или зеленчуци, които предизвикват у вас алергия при хранене.

6. Използвайте козметика с по-прост състав, с по-малко консерванти, оцветители, ароматични компоненти и други вещества, които са потенциални алергени.

7. При болест или при умора, когато защитните функции на организма са намалени, не използвайте нова непозната козметика.

8. Винаги обръщайте внимание на срока на годност. Козметичните средства с просрочен срок може да предизвикат сериозни заболявания на кожата. Колкото по-малко консерванти се съдържат в тях, толкова техният "живот" е по-кратък.

Спиралата за мигли например не трябва да се използва повече от три-четири месеца.

9. При повишена чувствителност на кожата на главата към боите за коса, отдайте предпочитанията си на бои с натурални оцветители.





Чаена козметика за лицето

Чаена козметика за лицето
Прясно запареният чай от билки, корени, стъбла и цветове има аромат чисто, зелено и тръпчиво. На природа и живот.

Еликсир на живота - на здраве, красота и добро самочувствие. Сушените лечебни билки са и разхубавяващо средство с невероятно въздействие. Чаят прочиства кръвта, укрепва нервната система, придава на кожата ба лицето приятен тен, а на косата повече блясък.

Такива билки са лавандулата, градинския чай, мащерката, розмарина. Как се използват, приготвят и при какви случаи помагат?

Лавандула

Действие: Успокоява и отпуска

Помага при: Петна по кожата, при суха и алергична кожа
Приготвя се: Листенцата се заливат с вряла вода, след 8 мин. се прецежда и се оставя да изстине. С настойката се правят студени компреси

Мента

Действие: Охлаждащо

Помага при: Неприятно опъване на кожата, подуване на местата под очите

Приготвя се: Прави се чай от 1 суп. лъжица билка и 250 мл. вода. С чая се правят компреси - напоени от памук, които се държат върху лицето по 3 мин.

Градински чай

Действие: Омекотява кожата, отваря порите

Помага при: Почиства и освежава бледия тен

Приготвя се: 2 суп. лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода и се прави парна баня на лицето.



Митове за козметиката за лице


В стремежа си да се грижим добре за кожата на лицето си се доверяваме на “градски легенди”, които не винаги са полезни. За да можеш да се ориентираш по-добре в морето от съвети за грижата за лицето, виж 5 от популярните митове и каква всъщност е истината.



Мит 1:

Лицето трЯбва да се почиства два пъти дневно.

Истина: Ако кожата ти е суха, може да го почистваш един път - вечерта. Така ще отстраниш замърсяванията и грима. Сутрин измиване с вода и нанасяне на подходящ крем са достатъчни.
Мит 2:

Тоникът е задължителна стъпкапри почистването.


Истина: Всъщност е само желателна. Логиката на тоника е да отстрани мазнината от тоалетно мляко, останала по лицето ти след свалянето на грима. Освен това тоникът освежава кожата, има лек стягащ ефект (или поне повечето) и довършва ритуала по почистването. Можеш да замениш използването на тоник с измиването на лицето с топла вода, особено ако след като махнеш грима, влизаш направо в банята. Накрая поставянето на подходящ крем е задължително, без значение дали с тоник или топла вода ще почистиш лицето.

Мит 3:

Кремообразните поЧистващи продукти са за суха кожа, геловете - за мазна.

Истина: Не формата, а съдържанието имат значение при избора на козметични продукти за лицето. Ако кожата ти е суха, подходящи за нея са продукти, съдържащи petrolatum и глицерин, които омекотяват и хидратират. Продуктите за мазна кожа трябва да съдържат salicylic acid, glycolic acid или benzoyl peroxide.

Мит 4:

Лицето трябва да се ексфолира всеки ден.

Истината: Не, не трябва. Не повече от 3 пъти седмично. Когато се използва често, и най-нежният ексфолиант може да възпали кожата.

Мит 5:

Трябва да имаш различни продукти за почистванена лицето сутрин и вечер.

Истината: Няма нужда да даваш неоправдано много пари и да купуваш толкова почистващи продукти. Един вид е достатъчен и за сутринта, и за вечерта.



6 ПРИЧИНИ ЗА РАННИТЕ БРЪЧКИ ПО КОЖАТА

Тревожите ли се от бръчките, възпаленията, "торбичките" под очите и цвета на вашата кожа? Какво става с вашето лице?
Може да се каже, че съществуват 6 основни причини кожата да се състари по-бързо:

1. Пушенето

Употребата на никотин е причина за свиването на кръвоносните съдове и насищането на клетките с въглероден окис. Това забавя процеса на обновяване на клетката и възпрепятства притока на кислород и хранителни вещества в тях. Най-често на това се дължи помътнелият цвят на лицето, възпаленията и преждевременните бръчки.

2. Спиртните напитки

Попадайки в организма, алкохолът неутрализира полезното въздействие на витамините А, В и С, като забавя образуването на нови клетки. Алкохолът задържа водата в организма и провокира появата на отоци.

3. Мазнините

Употребата на сладки продукти като правило води до появата на възпаления и пъпки. Затова по-добре заменете шоколада с пресни плодове - те също съдържат много захар, но не и мазнини.

4.Затворените помещения

Седенето в офиса лишава организма от слънчева светлина и кислород, а това нарушава обмяната на веществата и работата на кръвоносната система. Климатиците изсушават кожата и предизвикват появата на бръчки. Старайте се през обедната си почивка да излизате навън, а през почивните дни да се разхождате на чист въздух.

5. Стресът

Вълненията и преживяванията оставят трайна следа върху кожа. Стресът провокира изхвърлянето на адреналин в кръвта и нарушава работата на имунната система. Мастните жлези на мазната кожа започват да работят по-активно, а сухата става по-раздразнена и свръхчувствителна.

6. Кофеинът

Употребата на кафе води до появата на червени "конци" по кожата на лицето и нарушава метаболизма в съединителните тъкани. Постарайте се да не пиете повече от 2-3 чаши кафе дневно, а още по-добре е ако преминете на зелен чай