ЗДРАВЕЙТЕ

ЗДРАВЕЙТЕ ТУК ЩЕ НАМЕРИТЕ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ВАС , ВАШАТА КОЖА И ТЯЛО

РАЗНООБРАЗНИ МАСКИ И КРЕМОВЕ ЗА ВАШЕТО ЛИЦЕ И ТЯЛОТО ВИ

неделя, 25 май 2008 г.

КРЕМОВЕ И МАСКИ ЗА ЛИЦЕ


Подпухнали клепачи и торбички под очите




Клепачите може да се наложат с резенчета от суров картоф. Може и с торбички от чай за 15 мин . Най-добре от лайка или черен чай.
При зачервени очи и подути клепачи помага изплакването с лосион, приготвен от метличина. Приготвя се от 1 шепа цветове и 1 чаша дестилирана вода. Цветовете се заливат с кипяща вода, кипват се още 2 мин, водата се оставя да изстине. С прецедената течност се навлажняват памучни тампони и се поставят като компреси върху клепачите за 15 мин. Този лосион може да се използва и за обтриване на кожата на лицето.
Торбичките, тъмните кръгове под очите и подпухналостта на клепачите се появяват най-често при недостатъчен сън. Ефективно действие имат компресите с настойка от конски босилек. Залейте 1 ч. л. от билката с 100 мл. кипяща вода и я оставете да кисне 10-15 минути. Топнете тампон (с поносима температура), затворете очите и ги поставете. След 10 минути направете хладък компрес.
Ледът “топи” подпухналите очи. От студа се свиват кръвоносните съдове и се активира лимфопотока. Същото действие има и маската за очи, предварително изстудена в хладилника или кубче лед. Движете го от вътрешния ъгъл на окото към външния.

Маски за околоочния контур
Те изглаждат бръчиците, образувани от изсушаване на кожата. В аптеката и козметичните магазини се предлагат готови пластири, обогатени с активни съставки и витамини, които бързо възвръщат еластичността на кожата. Добре действат и свежите маски – резенчета краставици или накиснати във вода сушени кайсии.

Напукани устни
1 ч. л. кисело мляко и малко лимонов сок се разбъркват и се намазват устните. Като засъхне се измива и устните стават меки и гладки.
Може да се намажат и с пчелен мед- държите така колкото можете.


козметични катаклизми



Не, не ви се струва – сега косата, ноктите и кожата ви навярно видимо изглеждат като болни. Но ако положите по-специални грижи за тях, ще ги спасите от неприятните пролетни “страдания”.

Същинската пролет в България настъпва едва през април. Постоянните температурни колебания през март и натрупалата се през зимата умора се проявяват сега във вид на разнообразни козметични “катаклизми”. Целулитът и излишните килограми започват да ни притесняват сякаш повече. Лицето ни изглежда уморено, погледът – вял, косата – “залиняла”, а ноктите през април и май се нуждаят от заздравяване, защото се чупят (цепят) много лесно. За да се справите с тези априлски неволи, трябва да стартирате възстановяващи интензивни грижи с витаминни и подхранващи маски за лицето, с тонизиращи кремове за тялото и със заздравяваща косъма козметика за коса СЕГА!

За жалост обаче само козметиката няма да ви помогне. За да съхраните красотата си, ще се наложи да спазвате диета или поне да се храните по-здравословно. Старайте се (направо си поставете задача!) да нервничите по-рядко, защото постоянният стрес разстройва нервната система, а точно тя определя степента на чувствителност на кожата.

Емоционалното и нервното претоварване могат да провокират спонтанни зачервявания, раздразнения и даже алергични реакции. Съществено влияние върху състоянието на кожата оказва и натрупалата се през зимата шлака в организма. Спазването на великденския пост не е по силите на всекиго, но няколко разтоварващи дни през април ще подкрепят организма ви в каузата за елиминиране на токсините. За да стопите излишните килограми, ще се наложи да поспортувате. Заради заседналия начин на живот през пролетта започват прблемите с микроциркулацията, което води не само до напълняване, но и до образуване на целулит. За подобряването на кръвообращението и на лимфопотока се доверете на масажите.Тях можете да ги правите не само в beauty салоните, но и сами вкъщи. Проблема с интоксикацията на кожата решават ефективно почистващите козметични маски и процедури. Но за да е по-видим резултатът, трябва да ги правите системно. Не забравяйте и за витамините, защото пролетната авитаминоза засяга на практика всички хора. Най-полезните витамини са складирани в “живите” плодове, зеленчуци и зелени подправки. Витамините, които организмът получава от храната, се усвояват 5 пъти по-добре от витамините на таблетки.

Ако вашият проблем е:

...излишно тегло и целулит

Всяка пролет милиони жени се сблъскват с вечния въпрос, защо и откъде се взеха тези килограми в повече. Бързаме да ви успокоим, че е нормално в началото на пролетта теглото ви да се е покачило с 2–3 кг. Това напълняване се обяснява с факта, че през зимата организмът работи в друг режим. За поддържане на топлорегулацията при минусови температури на него му трябват повече сили и енергия, което означава и повече калории. Да намалите обиколката на талията и бедрата и да се справите с целулита, ще ви помогнат антицелулитните средства – гелове, кремове и маски. Ефектът от прилагането им ще бъде много по-осезаем, ако паралелно с това си направите и няколко антицелулитни процедури в козметичен салон и редовно ходите на фитнес.

Магданоз срещу портокалова кожа

Това е стара рецепта против целулит: 1 с. л. нарязан на ситно магданоз се залива с вряла вода. Изчаква се 5 минути, след което течността се прецежда. Отварата се пие поне 2 седмици – по 1 чаена чаша всеки ден. Но не е препоръчителна за бъбречно болни хора, както и за бременни жени.

...уморена кожа и изтощена коса

През пролетта кожата на лицето е по-обезводнена и по-отпусната. В случай на обща авитаминоза, какъвто се наблюдава сега, полезните вещества постъпват първо в жизненоважните органи на тялото и чак след това – в клетките на епидермиса. Затова допълнителните доставки на витамини, минерали и други подхранващи вещества за кожата са толкова важни в този момент. Използвайте задължително нощни кремове за лице, дори и да не го правите през друго време от годината. Те ще подпомогнат регенерирането на кожата. Когато спим, всички регенериращи процеси в епидермиса се случват по-бързо, отколкото през деня, и кожата ни усвоява по-добре доставените й полезни вещества.

Дефицитът от витамини оказва влияние и на състоянието на косата. Ако при ресане върху четката ви остават цели кичури, значи косата ви се нуждае от специални възстановяващи грижи. Най-важният витамин за здравата коса е витамин B6. Той често присъства в лечебните шампоани и в подхранващите маски. А за подобряване на растежа на косата специалистите препоръчват няколко пъти в седмицата да правите лек масаж на скалпа. Масажът подобрява кръвообращението, активизира обмяната на веществата и подпомага отделянето на мъртвите рогови клетки. Прави се с възглавничките на пръстите – с бавни, ритмични кръгови движения. Първо погладете и разтрийте кожата в областта на челото и слепоочията, а след това – и кожата на темето. Масажът на скалпа е противопоказан при наличие на кожни заболявания, травми на главата и хипертония.

Чудо шампоан за изтощена коса

Смесете 1 ч. л. от шампоана, който използвате, с 1 с. л. желатин на прах. Нанесете сместа върху косата и изчакайте 5–10 мин. След това направете нежен масаж корените, но не търкайте прекалено силно. Измийте косата с хладка вода и изчакайте да изсъхне на въздух. Ще останете изненадани от резултата.

...прекалено суха кожа на тялото

Вълнените пуловери, херметичната топлина, която са създавали дебелите дрехи през зимата – всичко това изсушава и травмира кожата на тялото. Като прибавим и лошия навик на жените да се грижат повече за лицето си и да пренебрегват кожата на тялото, положението става неспасяемо. За да можете без притеснение да се разходите по бански край морето след няколко месеца, трябва да започнете ухажването на кожата на тялото точно сега, през април. Най-потърпевша от авитаминозата и сухотата е кожата на коленете и на лактите. На тези участъци трябва да обърнете повече внимание, тъй като те не са снабдени с жлези, произвеждащи себум. За да са по-ефективни овлажняващите козметични средства, нанасяйте ги на влажна кожа. Редовният самомасаж ще подобри микроциркулацията.

И спа процедури

Спа е система за очистване, овлажняване и детоксикиране на кожата на тялото. А така също и за успокояване на нервната система. Спа масажите с горещи етерични масла не само подпомагат овлажняването на кожата на тялото, но водят и до подобрение на състоянието на гръбначния стълб и ставите. Пилингът със стружки от кокос, масло от жожоба и лечебни треви почиства кожата в дълбочина, без да я травмира. В спа салоните се предлагат и укрепващи процедури за косата, както и възстановяващи процедури за ръцете и стъпалата.

Няма коментари: